
Tutuklama Kararı ve Tüm Süreç Hakkında Detaylı Bilgilendirme
Tutuklama Kararı ve Tüm Süreç Hakkında Detaylı Bilgilendirme
Tutuklama kararı, şüpheli veya sanığın suç işlediği yönünde kuvvetli suç şüphesi oluştuğunu gösteren somut deliller bulunması durumunda, hakim veya mahkeme kararıyla sanık veyaşüphelinin suçluluğu hakkında kesin karar verilmesinden önce özgürlüğünün geçici olarak sınırlandırıldığı bir koruma tedbiridir.Koruma tedbirleri arasında en detaylı düzenlenen tedbirdir. Bunun sebebiise henüz ortada kesinleşmiş bir hüküm yokken kişiyi özgürlüğünden alıkonulmasıdır. Tutukluluk kişiyi özgürlüğünden mahrum bıraktığı için Kayseri Ağır Ceza Avukatının hukuki yardımından yararlanmanız siz değerli okuyucular açısından büyük önem arz etmektedir.
Tutuklama nedenleri öncelikle iç hukukumuzun bir parçası olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 5. Maddesi ile buna bağlı olarak Anayasamızın 19. Maddesinde birbirlerine paralel olarak düzenlenmiştir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin madde 5/1-c, hiçbir kimsenin hapis veya yakalama dışında özgürlüğünden alıkonamayacağı ifade edilmiştir.
Anayasa m.19’da, herkesin kişi hürriyeti ve güvenliğine sahip olduğu belirtilmiş, ancak aynı maddenin ikinci fıkrasında bu anayasal hakkın istisnaları sıralanmıştır. Üçüncü fıkrada ise, tutukluluk kararının sadece hakim tarafından verilebileceği vurgulanmıştır. Bu yasa maddeleriyle birlikte tutuklamanın anayasal şartları belirtilmiştir.
- .Kuvvetli Suç Şüphesinin Bulunması: Tutuklamanın birinci genel şartı, sanığın suçu işlediğine dair hakkında kuvvetli suç şüphesinin bulunmasıdır. Kuvvetli şüphenin anlamı günlük hayat deneyimlerine göre, eldeki delillere göre şüphelinin suçu işlediğinin kesin gibi olmasıdır.Kuvvetli şüphe, eldeki delillere nazaran yapılacak bir yargılamada şüpheli/sanığın mahkum olmasının kuvvetle muhtemel olması anlamına gelmektedir.
- .Kanunda Sayılan Tutuklama Nedenlerinin Bulunması: Kuvvetli suç şüphesi, tek başına tutuklama için yeterli değildir. Kuvvetli suç şüphesi kişinin suçluluğu konusunda duyulan bir ön koşuldur. Bu ön koşulun varlığı tespit edildikten sonra, CMK’da sayılan tutuklama nedenlerinden herhangi birinin bulunup bulunmadığının da araştırılması gerekmektedir. CMK’da tutuklama nedenleri sayılmak suretiyle belirtilmiştir. Bu nedenle tutuklama nedenleri genişletici yorum yasağına tabidir. Haksız tutuklama bakımından bu durum bir güvencedir. Tutuklama nedenlerinden bir veya birkaçının söz konusu olayda bulunması halinde bile tutuklama kararının mutlak surette verilmesi gerekmemektedir. Çünkü tutuklama ihtiyaridir. Bu konuda takdir hâkimdedir. Tutuklama ile karşı karşıya kaldığınız durumda mutlaka Kayseri Ağır Ceza Avukatının hukuki desteği almanızı şiddetle tavsiye ederiz.
CMK’da sayılan tutuklama nedenleri;
- Sanığın/Şüphelinin kaçması,
- Saklanma halini veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olguların mevcudiyeti,
- Şüphelinin/ sanığın davranışları ve eylemleriyle suçun delillerinigizleyeceğine, yok edeceğine ya da değiştireceği,
- Üçüncü kişiler üzerinde(mağdur, tanık vs. gibi) baskı kuracağına dair kuvvetli şüphehalinin mevcut olmasıdır.
Tutuklama Kararı İtiraz
Tutukluluğa ilişkin verilen kararlara itiraz eden taraflar kararın kimin lehine ya da aleyhine verildiğine göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda aleyhine karar verilen taraf kim ise karara da o itiraz edebilecektir. Tutukluluğa itiraz hakkı CMK 260’da ve davamı maddelerde düzenlenmiştir.
Tutukluluk itirazı için Kayseri ağır ceza avukatı desteği almanız itirazın en doğru şekilde yapılması hususunda size yardımcı olacaktır.
- Cumhuriyet savcısı istem üzerine şüpheli kişiyi sulh cezaya sevk etmişse ve sulh ceza hakimi tutukluluk kararı vermemişse bu karar karşı cumhuriyet savcısı itiraz edecektir.
- Sulh ceza hakimi tutukluluk kararı verirse, bu durumda şüpheli veya müdafii tutukluluk kararına itiraz edebilecektir.
Tutukluluk İtirazını Kim İnceler?
Sulh ceza hakiminin vermiş olduğu tutukluluk kararına karşı itirazı asliye ceza mahkemesi hakimi incelemekle yetkilidir. Ancak sulh cezaya ait işler asliye ceza tarafından yürütülüyor ise bu durumda itirazı incelemeye ağır ceza mahkemesi başkanı yetkilidir.Tutukluluk itiraz yapılırken nereye ve nasıl itiraz edileceği konusunda Kayseri Ağır Ceza Avukatının hukuki danışmanlığı almanız süreleri kaçırmamak adına oldukça büyük önem arz etmektedir.
Tutuklamaya İtiraz Süresi Ne Kadardır?
İtiraz, hakim veya mahkeme kararlarına karşı ilgililerin kararı öğrendiği günden itibaren 7 gün içinde kararı veren mercie verilecek bir tutukluluk itiraz dilekçesi ile veya tutanağa geçirilmek koşulu ile zabıt katibine beyanda bulunmak sureti ile yapılır.
İtiraz üzerine, kararı veren hâkim veya mahkeme kendi kararını inceler. Şayet itirazı yerinde görürse kendi verdiği kararını kaldırır. Ancak, itirazı yerinde görmez ise itirazı 3 gün içerisinde incelemeye yetkili mercie gönderir. Bu süreleri kaçırmamak ve itiraz dilekçesinin eksik husus olmadan yazılması için Ceza Avukatı Kayseri siz değerli okuyucularımıza oldukça katkı sağlayacaktır. Kayseri'de tutuklanan kişilerin yakınları tüm süreç hakkında daha detaylı bilgilendirme için tarafımızla iletişime geçebilir.